Cukier jest białą substancją, którą można posłodzić wszystko, zaczynając od zwykłych napojów, idąc aż do wymyślnych potraw oraz słodyczy. Dzięki temu, że cukier świetnie pasuje do wielu dań, potraw i produktów, można go obecnie spotkać niemalże wszędzie. Cukier jednak nie jest tak zdrowy, jakby się niektórym wydawało. Jest on przede wszystkim substancją, która ma wiele kalorii, jest tucząca, a do tego może przyczynić się do poważnych problemów ze zdrowiem. Dlatego też warto zwrócić uwagę na zamiennik cukru.

Zamiennik cukru- jaki warto znać?

Dobrych zamienników cukru do kupienia jest wiele. Jedną są mniej znane, inne bardziej i tak samo jest z dostępnością tych produktów. Jednym z pierwszych i najbardziej oczywistych zamienników jest miód. Jest to substancja, którą ma w domu niemalże każdy. Najczęściej miód jest stosowany zimną jako dodatek do herbaty. Jednak tak naprawdę miód może być stosowany przez cały rok, jako że idealnie nadaje się do wielu dań oraz napoi. Miód jest także bogaty w wiele substancji odżywczych dla organizmu, dlatego warto go stosować. Jednak należy także pamiętać, że ma on pewną ilość kalorii, a przez to może być nie najlepszy dla osób dbających o szczupłą sylwetkę.

Czym jeszcze można zastąpić cukier?

Cukier można zastąpić jeszcze innymi substancjami. Na przykład erytrytolem, jest to substancja bardzo podobna do cukru, jednak niezawierająca zupełnie żadnych kalorii. Erytrtol może z powodzeniem być stosowany przez osoby na diecie, a także cukrzyków. Erytrytol im z całą pewnością nie zaszkodzi. Co jeszcze warto wiedzieć na temat erytrytolu? Idealnie nadaje się on nie tylko do słodzenia napoi, ale też do słodzenia wypieków i przetworów domowych. Jeżeli zaś chodzi o jego słodycz, to jest niemalże tak samo słodki, jak cukier. Jego słodycz odpowiada 80% poziomu słodyczy cukru. Jest to więc całkiem dobry wynik. Erytrytol też nierzadko jest określany mianem najzdrowszego cukru, jaki można spożywać. Warto przekonać się samemu o jego licznych prozdrowotnych właściwościach.